Hokjes en vakjes

Wat ik een van de fijnste dingen vind aan opruimen, is dat het zo’n heerlijk overzichtelijk klusje is (eh.. kan zijn 😉 ). In Het Echte Leven zijn er altijd zoveel nuances waar je rekening mee moet houden, bij opruimen hoeft dat niet. Heerlijk in hokjes & vakjes denken!

Hokjes
Om te beginnen is het het handigst om per ‘hokje’ op te ruimen. Dus: 1 kamer tegelijk. Of als het een grote kamer is (of eentje met erg veel spullen): per kast. Of per lade. Net wat je aankunt qua energie of tijd.

Vakjes
En dan, als je je hokje gekozen hebt, haal je het hele ‘hok’ leeg en verdeel je de inhoud in vakjes. Hoe overzichtelijk wil je het hebben?!
Pak 3 dozen/bakken (of: 3 hoeken van de kamer) en laat elk item uit je ‘hok’ door je handen gaan. Daarbij geef je het een plek bij één van de volgende categorieën:
– Troep.
– Schat.
– Andere Eigenaar.
Moeilijker wordt het niet. 🙂

Troep
Troep is simpelweg… troep. Alles wat kapot is en niet meer gerepareerd kan worden, wat versleten is, verkleurd, te oud(-erwets) om nog te gaan gebruiken. Lege verpakkingen, over-de-datum cosmetica, oude kalenders, folders, etc etc. Alles wat niet goed genoeg is voor de kringloop.
In de kliko ermee! (wel ff netjes in de juiste natuurlijk, of naar het recyclepunt…)

Schat
Dit zijn de dingen die de naam ‘schat’ waard zijn. Dus: die belangrijk voor je zijn omdat ze functioneel zijn, of omdat ze mooi zijn.
Als je een béétje een spullen-mens bent, is de verleiding natuurlijk erg groot om heel veel items als ‘schat’ te bestempelen. Maar hé, het doel van opruimen is om ruimte te creëren. Dat betekent dus ook: dingen wegdoen, waardoor die ruimte ontstaat. Dingen die je al meer dan een jaar niet hebt gebruikt, nemen ruimte in, en hoe groot is de kans dat je het ooit nog wél gaat gebruiken? *denkmomentje*
Schatten zijn spullen die óf functioneel zijn, óf die je heel mooi vindt. Schatten verdienen een ereplaatsje. Dat kan zijn in de besteklade, waar je er makkelijk bij kunt (functioneel), maar dat kan ook een plekje op een side-table zijn, een leuke collectie aan de muur in de gang of een andere in het oog springende plek. Als je ze niet de plek kunt geven die ze verdienen, hoe zwaar weegt het label ‘schat’ dan nog? *nog een denkmomentje*

Andere Eigenaar
De spullen in dit vak zijn dingen die op zich nog best goed zijn, maar niet (meer) geschikt voor jóú. Ze hoeven echt niet in de kliko te verdwijnen, maar nemen bij jou kostbare ruimte in. Waarom zou je er een ander niet blij mee maken?!
Er zijn genoeg manier waarop je dat kunt doen: bedenk of je iemand kent aan wie je het kunt weggeven, of plaats het op een gratis-op-te-halen-website. Zet het op Marktplaats, of breng het naar de Kringloop.
Heerlijk om iemand anders blij te maken met een krijgertje of een koopje, en zelf meer ruimte in je huis te voelen. Als dat geen win-win is..!

Probeer het eens, en begin dan met een ‘makkelijk’ hokje, zoals een functionele lade ofzo (iets waar niet al teveel emotioneel beladen spullen in liggen). Pak die 3 dozen erbij, en gaan!
Geloof me.. niets zo heerlijk als legaal in hokjes en vakjes denken.

Met dank aan informatie uit het boek Gelukkig met Minder van Francine Jay.

Deel dit met anderen

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of