Een opgeruimde smartphone

Vanochtend zat ik zo wat voor mij uit te denken.. zo’n momentje dat je allerlei dingen die nog moeten gebeuren door je hoofd laat gaan, en via-via op allerlei andere onderwerpen komt. Via ik-weet-niet-wat dacht ik ineens aan de Hema-app op mijn telefoon. Die in plaats van een ‘gewone’ spaarkaart is, en waar ik elke keer ruzie mee heb als ik ’em nodig heb. In de winkel moet ik voordat ik in de rij stap, eerst verbinding maken met de WiFi van de winkel, dan hopen dat de app snel genoeg opstart, dan zorgen dat mijn telefoon niet uitgaat terwijl ik in de rij sta, enz. En eigenlijk is die app ook nog eens heel erg traag (in ieder geval op mijn telefoon) dus als ik thuis gewoon ff iets wil opzoeken op de app, duurt het eeuwen. Kortom: die app levert me gewoon heel veel stress op. Op de momenten dat ik’ em gebruik. Want eigenlijk is dat niet heel vaak. Dat zou voor mij al lang reden zijn om ’em van mijn telefoon te knikkeren, maar ja.. die korting hè… Ik denk er dus nog even over na..

Dit gedachtenspinsel gaf me wel weer stof tot verder nadenken. Want hoeveel meer apps/tingeltjes etc heb ik nog op mijn telefoon, die aandacht vragen, maar weinig of zelfs niets opleveren? En hoeveel van die dingen heb JIJ op je telefoon??

Zoals je kunt verwachten, ben ik erg van het opruimen. Wat je niet (meer) gebruikt, kan weg. Hoppa, hoe minder mess om je heen, hoe rustiger. En hoe rustiger je omgeving, hoe rustiger je hoofd. Nu is je telefoon maar één ‘ding’, en ook nog eens eentje die je zéker wel gebruikt, dus wegdoen is geen optie. Maar tegelijkertijd is het ook een ding dat enorm veel ‘mess’ in je hoofd kan veroorzaken. Want ‘in’ die telefoon zitten wel degelijk een heleboel ‘spullen’/dingen die je gebruikt, die aandacht vragen (dan heb ik het niet alleen over alle bliepjes/piepjes/meldingen) en waar je nog iets mee moet.

Daarom vandaag een aantal tips om je telefoon ook eens kritisch te bekijken en waar nodig op te schonen. Bekijk je telefoon eens als een ‘gebied’, net zoals je keuken, je boekenkast, je rommelzolder, etc. Alles wat in je telefoon zit, vraagt iets van je. (tenzij je héél goed bent in negeren) Hoe minder dingen er in je telefoon zitten, hoe minder vragen er op je af komen. Hoe minder ‘moet-dingen’ er nog zijn. Klinkt goed toch?

Piep-bliep-triiiiing-tiedeliediet!

Als allereerste: begin eens met het uitzetten van de meeste meldingen op je telefoon. Wie bepaalt er dat jij binnen 1 seconde moet weten dat vriend X op Insta/Facebook/etc heeft gereageerd? Of: waarom zou je eigenlijk elke mail binnen 1 minuut moeten zien en beantwoorden? Waarom???
Wie is er eigenlijk de baas over jouw tijd?

(Met meldingen bedoel ik trouwens geluid én het icoontje bovenin je telefoon. Wat je niet hoort of ziet, vraagt ook niets aan jou. Lekker rustig!)

Ik heb nog 3 meldingen aanstaan: telefoon, WhatsApp en sms. Omdat ik bereikbaar wil zijn wanneer er écht iets is. En eigenlijk heb je daar alleen telefoon voor nodig, maar oké..

WhatsApp omdat het zo lekker snel overlegt, en sms voor wifi-loze momenten, zoals wanneer ik in de stad loop. (Of wanneer mijn kinderen wifi-loos in de stad lopen en me héél dringend moeten vragen of ik hun zakgeld al overgemaakt heb)

Alle andere meldingen heb ik uitgezet. Ik kijk vaak genoeg op mijn telefoon, dus mail heb ik echt wel binnen een uur na verzending binnen zien komen. En dan kan ik nog bepalen of ik ze direct beantwoord, of even parkeer tot een beter moment.

Baas over je eigen tijd

Want dat kan ook hè.. LATER reageren..! Op mail, maar óók op WhatsApp. Jaja.. daarvoor hebben ze een hele fijne knop uitgevonden: die waarmee je de blauwe vinkjes kunt uitzetten. I-de-aal! Het enige nadeel is dat ik nu zelf ook niet meer kan zien of iemand mijn appje gelezen heeft, maar dat weegt niet op tegen de rust die het mij geeft nu anderen niet meer kunnen zien dat ik hun berichtje wél gelezen heb maar (ooooooh!!) nog niet gereageerd heb. Heerlijk. Mijn tijd, ik ben er de baas over. Komt het me nu niet uit om te reageren (maar natuurlijk ben ik wel zo nieuwsgierig om even te willlen lezen), dan reageer ik later. Even markeren als ongelezen en ik kan precies zien waar ik nog iets mee moet. Zo fijn!

Dit is trouwens ook een goeie voor wanneer je allerlei werk-dingen op je telefoon hebt. Het viel me de laatste tijd op dat best veel mensen 24/7 aan het werk zijn. Een juf van school die op zaterdag reageert op een mailtje, de schoolarts die me op zondagavond om 22.23 een mail stuurt. Huh??

Nou doe jij dit soort dingen vast niet (?), maar let maar eens op of je bijv buiten werktijd je werkmail checkt, of éven een werkgerelateerd appje naar een collega stuurt, of éven iets opzoekt, etc.

Hoe vrij is je vrije tijd nog als er steeds ‘even’ een werkdingetje tussendoor komt? Kun jij zo goed voor jezelf zorgen, dat je alleen onder werktijd werkdingen doet? Of -als dat echt niet kan- je bijv op vrije dagen één bepaald uurtje daarvoor neemt, en alles wat daarbuiten binnen komt aan vragen/verzoekjes/etc, dat je dat parkeert tot het eerstvolgende werkuurtje? Desnoods maak je er een fysieke handeling van: werktas in de kast, of werktelefoon uit zetten. (sowieso een goed idee!). En werkdingen mogen dan alleen wanneer de tas uit de kast is en de telefoon aan is. Klaar is klaar!

Apps enzo..

Hoeveel apps heb jij op je telefoon? En hoeveel daarvan gebruik je ook echt? En hoeveel dáárvan leveren je iets goeds op?

Zoals gezegd: voor mijn Hema-app is het nog de vraag welke kant de weegschaal op slaat. Verder ben ik behoorlijk opruimerig qua apps. (Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de beschikbare ruimte op mijn telefoon..) Wat ik niet gebruik, zit er niet op, of gaat eraf. Makkelijk zat. Dat kun jij dus ook. 😉

Het scheelt zoeken, scheelt ruimte op je telefoon en scheelt prikkels van het ‘moeten kijken’. Best veel!

Nadat je de niet-meer-gebruikte apps hebt verwijderd, kun je nog een kritisch rondje doen langs de overgebleven apps. Want: ook als je ze wél gebruikt.. hoeveel goeds leveren ze je op? En staat dat in verhouding tot wat het je kost?

Bijvoorbeeld: spelletjes kunnen best relaxed zijn, maar hoeveel tijd kost het je, die je ook aan andere dingen had kunnen besteden? Een boek lezen (oef, nu klink ik héél oud en degelijk.. maar een boek lezen is wel méér ontspannend dan op je schermpje kijken), of contact met de mensen om je heen. (Even een kritische noot op ons smartphone-gebruik…)

Maar ook apps in de categorie van mijn Hema-app: het levert wel iets op, maar de stress die het oplevert, is nog meer. Dus het overwegen waard…

Dan kun je je startscherm nog eens kritisch bekijken. Moeten al die apps direct in je zicht verschijnen wanneer je je telefoon aanzet? Wat als je je telefoon opent en een fijne vakantiefoto ziet, een grappige familie-selfie, of een mooie quote? Ook dát geeft rust voor je hoofd, ipv direct al die app-icoontjes die om aandacht schreeuwen.
Zomaar iets om over na te denken..

Verder kun je uiteraard nog je foto’s en mails ordenen in mapjes/categorieën, en sowieso alles regelmatig doorlopen om te kijken wat er weg kan (evt overgezet op je laptop/in een cloud), etc etc. Net zoals je je kast/kamer/huis doorgaat wanneer je opruimt.

Natuurlijk valt er over smartphones nog veel meer te zeggen. Ik heb er een soort haat-liefde verhouding mee (afhankelijk van hoeveel ik al aan mijn hoofd heb, en hoe goed ik mijn smartphone-gedrag in de hand heb), dus stof genoeg! Maar met bovenstaande tips/ideeën/gedachtenspinsels kunnen we in ieder geval weer een tijdje vooruit.
Heb jij nog goede aanvullingen? Laat maar horen!

Deel dit met anderen

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of