De eind-van-het-schooljaar-plastic-tas

Alle ouders met kinderen in de schoolleeftijd weten het.. in deze tijd worden we overspoeld met knutsels, schriften, werkboeken en nog meer knutsels. Waar bewáár je dit allemaal?? En: wíl je dit überhaupt allemaal bewaren? Want eerlijk: er zitten echt leuke knutsels bij, maar van lang niet elk volgeplakt vel papier zie ik de eeuwigheidswaarde.. En: moeten we echt alle 6 verschillende rekenschriftjes van het afgelopen jaar bewaren?? Maar hoe schiften we dit?

Hier een aantal tips van mij voor jullie:

  • Maak één plek in huis waar je de mooiste knutsels een plekje geeft. Een prikbord, deur, waslijntje etc. Het hele schooljaar door worden hier de belangrijkste/mooiste exemplaren geshowd.
  • Daarnaast heeft elk kind een doos/tas waar het hele schooljaar de “dit wil ik bewaren”-spullen in gaan. Bij thuiskomst van school gelijk even selecteren, want niet élk meegebracht kopieerblad hoeft erin. Maar dingen die belangrijk voor jou of je kind zijn: in de doos! (Ook knutsels van het prikbord die plaats moesten maken voor nieuwe kunnen hier in!)
  • Aan het eind van het schooljaar: ieder kind krijgt 1 plastic tas, de doos gaat op de kop en het kind mag kiezen wat er ‘voor altijd’ bewaard mag worden. Zolang het maar in de plastic tas past!
  • Wat er overblijft, gaat direct in de papiercontainer. Of je doet zoals mijn pubers deden: lekker een vuurtje fikken van al die [piep]-schoolspullen van het afgelopen jaar. 🙂
  • De plastic tas met herinneringen gaat in een doos op zolder. Schrijf met watervaste stift op de tas “[naam kind] [groep…]”
  • Aan het eind van de basisschool heb je nu 8 tassen voor je kind. Intussen is de emotionele band van je kind met sommige bewaarde spullen al wat geslonken, dus kans voor een nieuwe schifting: van die 8 tassen, 1 tas maken. Natuurlijk gaan sowieso de belangrijkste spullen erin: rapporten, veterstrikdiploma, tekstboekje van de groep 8-musical, eerste tekening, eerste zelfgeschreven verhaaltje, mooie werkstukken, een lief briefje van de juf, etc.

Op deze manier blijft het overzichtelijk. Natuurlijk kost het een béétje streng zijn soms, want één tas is ook echt één tas en niet stiekem 2,5, dus er zullen echt dingen moeten afvallen. En grote 3D-knutsels zijn ook lastig te bewaren. Wanneer afscheid nemen echt pijn doet, kun je ook een foto van het item maken en de herinnering op die manier bewaren.

Veel succes, en een fijne vakantie!

Deel dit met anderen

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of